sobota 5. října 2013

PREVIEW #27 Shanghai, Linz, Osaka

ATP Shanghai


Název: Shanghai Rolex Masters
Kategorie: ATP World Tour Masters 1000
Povrch: DecoColor
Míče: Srixon
Počasí: link

Turnaj série Masters se v Šanghaji pořádá od roku 2009 a protože v úvodních dvou ročnících hráči žbrblali, že je povrch příliš pomalý, pořadatelé jim vyšli vstříc a loni už zaznívaly opačná hodnocení. "Míče jsou trochu jiné než ty v Tokiu, trochu víc létají. Povrch je zhruba stejný.", srovnával zkušenost z obou turnajů Raonic. Pokud bychom se mu rozhodli věřit, znamenalo by to, že letos budou podmínky na obou turnajích ještě blíž, protože v Šanghaji přešli na míče Srixon, které se používají i v Tokiu. Rychlé podmínky. Méně pozitivní už je tradičně předpověď počasí hovořící o bouřkách, spoustě padající vody a větru. Centrkurt má pro takové případy architektonicky skvostnou zatahovací střechu a v případě nouze se využívají i vedlejší kurty v hale, takže je dobré si v rozpisu zápasů ověřit, na který kurt jsou zápasy naplánovány. Boj o nejlepší osmičku pro Turnaj mistrů je zatím otevřený a ve hře je stále dost bodů, ale třeba Roger Federer by se v případě dalšího vlažného vystoupení mohl dostat do problémů. Rafael Nadal bude hájit letošní neporazitelnost na tvrdém povrchu na turnaji, který nikdy nevyhrál a při posledních dvou účastech vypadl s Melzerem (kurz 12) resp. F. Mayerem (kurz 10).



WTA Linz


Název: Generali Ladies Linz
Kategorie: International
Povrch: DecoTurf II
Míče: Wilson US Open

Lichtenštejnská kvalifikantka Stephanie Vogt na Twitteru zmínila, že kurty v Linci mají dost drsný povrch, který odrbavá z míčků chlupy, ale podle všeho se jedná pouze o efekt toho, že je kurt čerstvě položený a ještě neohraný, nikoliv o úmysl pořadatelů zvolit drsnější (pomalejší) povrch. Koneckonců sama Vogt v úvodním kvalifikačním kole ukázala, že se v Linci lze bez problémů prosadit s útočným tenisem, povrch je na to dostatečně rychlý.



WTA Osaka


Název: HP Open
Kategorie: International
Povrch: DecoColor
Míče: ?
Počasí: link

V Osace se vždy prosazovaly především hráčky na rychlejší povrchy, a to proto, že i tamní povrch je velmi svižný. Tak svižný, že když Marion Bartoli získala v roce 2011 titul, udržela po cestě 39 z 40 servis gemů. Ze sázkařského hlediska není turnaj snadný na rozklíčování, protože je to malý turnaj na konci asijské tůry, následující týden už se hraje v Evropě a minulé ročníky ukázaly, že hráčky sem tam upřednostní praktické hledisko nad tím sportovním. Je tedy dobré vědět, které účastnice jsou přihlášené v Lucemburku (MD+Q), Moskvě (MD+Q) či bojují o místo na Turnaji mistryň (link).

3 komentáře: