čtvrtek 26. ledna 2012

AO SF: Kim Clijsters - Victoria Azarenka

Tip: KO Kim Clijsters @2.035

Azarenka - Clijsters 6:4 1:6 6:3



AO 2012


Clijsters zatím na Australian Open předváděla rozpačité výkony. V 1. kole proti mladičké Koehler odehrála patrně nejhorší zápas v turnaji, nicméně velmi dobrými výkony proti Foretz Gacon resp. Hantuchové ukázala, že se jednalo pouze o dílo nerozehranosti. Ve 4. kole proti Li Na pak musela bojovat nejen s houževnatou soupeřkou, ale i se zraněním kotníku, které si přivodila za stavu 3:3 30:15 v prvním setu. Podle jejích slov to nebyla snadná pozice, ale s ohledem na to, že se jednalo o její poslední Australian Open v profi kariéře, zkusila se kousnout a nakonec i za pomoci selhání soupeřky, která nevyužila 4 mečboly, dotáhla zápas do vítězství. Otazníky kolem zdravotního stavu ji před čtvrtfinále s Wozniacki pasovaly do role kurzového outsidera, ale na hřišti se to nepotvrdilo. Dánka neměla na ofenzivní schopnosti soupeřky mnoho odpovědí a byla ve výsledku přestřílena 39:13 na vítězné míče.

Azarenka naopak prošla do ténhle fáze poměrně hladce, když v předešlých 5 zápasech měla nelepší poměr vyhraných a prohraných gemů ze všech semifinalistek (66-21). Pouze Barthel ve 3. kole a Radwaňská ve čtvrtfinále se výrazněji pokusily narušit idylickou projížďku Azarenky turnajem. Neúspěšně.

Grand Slam


Pro Clijsters je účast v závěrečných kolech grandslamů už takřka rutinní záležitostí. V kariéře je na grandslamech 128-28, na Australian Open 43-8 a do jejího 16. semifinále vchází s bilancí 8-7, když prošla všechna 3 semifinále po návratu na kurty v roce 2009. Aktuálně drží sérii 19 vyhraných zápasů v řadě na grandslamech hraných na tvrdém povrchu.

Azarenka mívala v začátcích své kariéry problémy zvládat grandslamy především mentálně, byly tam provztekané a probrečené zápasy, prohra se Serenou na AO 2010 z vedení 6:4 4:0 nebo destrukce od Kvitové na Wimbledonu 2010 poté, co neodservírovala první set. Celkem 4x skočnila Azarenka ve čtvrtfinále grandslamu předtím, než se jí podařilo vyhnat čtvrtfinálové démony na Wimbledonu 2011, kde měla příjemnou soupeřku v Paszek. V semifinále ji však zastavila Kvitová. Pro Azarenku je to tedy 2. pokus stát se účastnicí grandslamového finále. V kariéře je na grandslamech 57-24, na Australian Open 19-6.

H2H


Clijsters vede 4:2 (4:1 na hardu). Azarenka vyhrála poslední vzájemný zápas loni v Miami 6:3 6:3, strůjcem toho výsledku však byla spíše Clijsters, která udělala 39 nevynucených chyb v 18 gemech a byla na ní patrná únava a problémy s ramenem po strhujícím comebacku proti Ivanovic v předešlém kole.

2011 Miami

Typologie


Osobně mi Azarenka trochu připomíná teleshopping, protože umí vytvořit iluzi něčeho, co vlastně není. Spousta lidí ji vnímá jako agresivní hráčku, nicméně je to spíše dílo těch zvuků, které při úderech vypouští a které vytváří dojem, že do toho "řeže". Její síla však není v syrové razanci, ale v konzistenci a délce jejích úderů, kterými soupeřku vytlačuje z ideální pozice. Pokud zakončuje výměnu vítězným míčem, je to v drtivé většině případů výsledek delší výměny, ve které soupeřku tak dlouho otlouká, až se to někde otevře a tam zakončí (pokud do té doby neudělá soupeřka chybu). Na to, aby napálila míč někam do rohu a nazdar ve stylu Kvitové, jednoduše výbavu nemá. Tenhle herní způsob ji dělá obrovsky silnou proti slabším hráčkám, které nemají takové tenisové zbraně, aby Azarenku z kurtu nějak odstranily, nicméně proti top hráčkám a konkrétně těm ofenzivně laděným už je to často málo. H2H s Clijsters 2:4, s Li Na 3:4, s Kvitovou 2:4, s Šarapovovou 3:3, s Ivanovic 1:2, s Venus 0:2, se Serenou 1:6, s Dementěvovou 1:3. Ve všech zápasech, které vyhrála proti těmhle hráčkám, vyhrála skrz jejich chyby. Častěji je však nedělaly v takové míře a Azarenka odcházela z kurtu jako poražená, protože ta její robotická hra od základní čáry nestačila. Stačí se podívat na statistiky Azarenky z letošního AO, kde v zápasech obvykle dělala kolem 15W a 15UE a stačilo jí to, pouze proti defenzivní Radwaňské si (tradičně v jejich zápasech) zaútočila víc. Bude 15 winnerů stačit na Clijsters? Wozniacki rozhodně nestačily a právě v dánské hráčce měla Clijsters velmi dobrý test na tohle utkání, protože i v noci bude muset bořit a lámat.

Resumé


Azarenka se v průběhu loňské sezóny začala na kurtu chovat velmi sebevědomě, chvílemi až arogantně, nicméně vždycky když pak narazila na hráčky, které ji herně převyšovaly (Li Na, Kvitová, Clijsters, Serena), často se začala tvářit spíš jako juniorka hrající svůj první ITF turnaj, ale především jí chyběla ta iniciativa a schopnost udělat něco navíc při důležitých bodech. Její výsledky za poslední dobu si zaslouží respekt, nicméně semifinále grandslamu je úplně něco jiného než turnaj Premier v Sydney, a ač to poslední semifinále grandslamu na Wimbledonu 2011 neodehrála špatně, byla příliš pasivní a jeden jediný nepovedený gem ve třetím setu jí stál zápas, který uzavřela dvojchybou na mečbolu. I tentokrát ten tlak velkého zápasu bude enormní. Clijsters je šampionka, její hra je komplexnější a může si ten zápas vyhrát sama. Zajímavostí je i fakt, že zatímco Clijsters je v Austrálii nesmírně populární a říká se jí "Aussie Kim", na Azarenku na letošním AO diváci bučeli.

1 komentář:

  1. Vyzera to velmi dobre. Divaci mozu z toho zapasu spravit jednoznacnu zalezitost ale aj keby to bolo vyrovnane tak myslim, ze Azarenka ten tlak opat nezvladne. Snad belgicanke vydrzi zdravie...

    OdpovědětVymazat