pondělí 1. dubna 2013

PREVIEW #11 Charleston, Monterrey

WTA Charleston


Název: Family Circle Cup
Kategorie: Premier
Povrch: Green clay
Míče: Dunlop Grand Prix
Počasí: link

Turnaj v Charlestonu je jediným turnajem na okruhu ATP či WTA hraným na zelené antuce. Na rozdíl od naší běžné evropské antuky je ta zelená americká vyrobena z tvrdého kamene/čediče, což jí dává specifické herní vlastnosti. Povrch má obvykle jen tenkou vrstvu antuky, která je kompaktní, díky čemuž je povrch tvrdší/rychlejší než běžná antuka a hráčky se na něm mohou lépe pohybovat. Při pohledu do historických výsledků turnajů hraných na zelené antuce (Charleston, Ponte Vedra Beach, Amelia Island, ..) si lze všimnout, že se do závěrečných kol nedostávaly ortodoxní antukářky, dokonce ani obranářky (s výjimkou Wozniacki). Naopak se prosazovaly ofenzivní hráčky všeho druhu, a to překvapivě i takové, které hrají přímočarý neantukový tenis a na běžné antuce se jim až tolik nedaří (Lisicki, Govortsova, Hantuchová, ...). Relevance výsledků z červené antuky je tedy pro tenhle turnaj poměrně nízká a je třeba si všímat hlavně výsledků na antukových turnajích v Severní Americe, protože ty jsou (snad dokonce ze 100 %) hrané na zelené antuce. Vítr a déšť je v Charlestonu klasika.


WTA Monterrey


Název: Monterrey Open
Kategorie: International
Povrch: Plexipave
Míče: Wilson US Open
Počasí: link

Teploty přes 30°C a nadmořská výška lehce přes 550 m n. m. vytváří v Monterrey velmi dobré podmínky pro ofenzivněji laděné hráčky, protože míčky zde létají rychleji a jelikož se jedná o normální míčky, nevzniká zde problém s jejich kontrolou tak, jako tomu běžně bývá na výše položených místech (např. Bogota) s míčky do vyšších nadmořských výšek. Všechny dosavadní vítězky turnaje byly hráčky s kvalitním útočným arzenálem a především dominantním servisem (Timea Babos loni v semifinále nastřílela 11 es proti Errani a ve finále proti Cadantu vyhrála 90 % (27/30) míčků přes první servis. Antukářky, pinkálistky a obranářky mají v Monterrey pozici složitější.

Žádné komentáře:

Okomentovat