pondělí 18. března 2013

PREVIEW #10 Miami

ATP/WTA Miami


Název: Sony Open Tennis
Kategorie: ATP World Tour Masters 1000/Premier Mandatory
Povrch: Laykold Cushion Plus
Míče: Penn ATP
Počasí: link

Stejně jako v Indian Wells, i v Miami čekají na hráče specifické a především opět nepříliš rychlé podmínky. V Miami je to dáno tropickým klimatem a pobřežní lokalitou, což znamená velmi vysokou vlhkost vzduchu, vysoké teploty, silný vítr a časté dešťové přeháňky. Míče se zde ve vlhkém vzduchu brzy nacucnou vodou, zvětší se, ztěžknou a je tak o něco složitější zahrát vítězný míč. Zároveň se tím sníží i jejich odskok, který je na povrchu Laykold Cushion Plus i tak výrazně nižší ve srovnání s Indian Wells. Během večerních/nočních zápasů se pak podmínky zpomalí ještě o něco víc, o čemž se loni přesvědčila třeba Serena Williams, která i přes svůj útočný arzenál nebyla v nočním zápase schopna propálit obranu Wozniacké. Je tedy evidentní, že Miami přeje více obraně než útoku. Pro big servery znamenají podmínky v Miami ztrátu pár km/h na rychlosti jejich servisů, nicméně většina z nich je schopna účinně servírovat v jakýchkoliv podmínkách a nejedná se tak o problém fatální. Kariérní bilance na turnaji u hráčů jako Querrey (5-7), Mahut (2-5), Karlovic (4-9) či Muller (3-7) však ukazuje, že bez kvality v mezihře se v Miami zápasy vyhrávají složitě. Pro antukáře není nižší odskok ideálním pracovním nástrojem, nicméně (ne)rychlost hry jim přesto dává o něco větší šance se ubránit a tvořit výměny podobě jako na antuce. Ne však tolik jako v Indian Wells. O možnostech dalších skupin hráčů mohou napovědět některé (překvapivě) negativní kariérní bilance na turnaji:

Gasquet (4-7), Seppi (7-8), Kohlschreiber (2-8), Youzhny (8-9), Haas (10-12), Fognini (0-3), Melzer (5-10), Hanescu (1-7), Nieminen (7-10), Gulbis (1-4), Zverev (0-5), Errani (4-5), Kvitova (4-5), Vinci (3-6), Zakopalova (3-10), Cirstea (1-5), Schiavone (10-13), Medina Garrigues (6-9), Govortsova (0-5), Hantuchova (9-13).

Fyzicky náročné podmínky a pozice v kalendáři za dvoutýdenními boji v Indian Wells vytváří z turnaje v Miami jeden z nejnáročnějších turnajů vůbec. Není proto ničím neobvyklým, že hráčům, kteří došli daleko v Indian Wells, následně dojdou v Miami síly (např. lonští finalisté z Indian Wells Federer s Isnerem nepřešli v Miami třetí kolo). Astma Petry Kvitové bude v Miami taktéž vděčným tématem.

Žádné komentáře:

Okomentovat