sobota 6. července 2013

PREVIEW #18 Newport, Stuttgart, Bastad, Budapest, Palermo

ATP Newport


Název: Hall of Fame Tennis Championships
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Grass
Míče: Penn ATP
Počasí: link

Zatímco evropské travnaté kurty prošly za posledních deset let výraznou proměnou a celkovým zpomalením, turnaj v Newportu tenhle trend ignoruje a zůstává živoucí vzpomínkou na doby, kdy byly travnaté kurty opravdu rychlé. Velmi nízký odskok snižuje množství výměn od základních čar a dává větší význam měření sil servis vs return. Ten psychologický souboj, že kvalitní servis znamená velkou výhodu, zatímco slabý servis znamená ohrožení, potvrzuje i zajímavý statistický údaj, že turnaj v Newportu je téměř každý rok turnajem s nejvyšším průměrem dvojchyb. Když se k takhle specifickým podmínkám přidá powimbledonská kocovina, vznikne ze sázkařského hlediska nepříliš jednoduchá úloha. Sezóna 2006 byla poslední, ve které kurzoví favorité dosáhli vyšší ROI než kurzoví outsideři, na čemž se podílí především naprosto bizarní "runy" neméně bizarních hráčů - v roce 2009 získal titul Ram z pozice lucky losera, loni byl v semifinále, 36letý Santoro získal titul v roce 2008, Bloomfield (2010) a Yani (2011) došli do semifinále jako kvalifikanti, byť měli před turnajem bilanci v hlavní soutěži turnajů ATP 1-10 resp. 0-7. Předpověď hlásí na celý týden dešťivo.


ATP Stuttgart


Název: MercedesCup
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Red clay
Míče: Tretorn Series+
Počasí: link

Mužský turnaj se pořádá v jiné části Stuttgartu než ženský turnaj a hraje se na antuce venku, i tak se ovšem jedná o jeden z rychlejších antukových turnajů na okruhu (nadmořská výška 381 m n. m.). Drobným otazníkem je, zda a jaký vliv bude mít změna míčů (Head ATP > Tretorn Series+), protože loni v Hamburku byl po též změně patrný statistický propad v účinnosti servisu. Nevděčná pozice v kalendáři po Wimbledonu je v případě Stuttgartu ještě umocněna tím, že o týden později se hraje v Hamburku zajímavější "pětistovka". Vysoká úmrtnost favoritů je tak přirozeným následkem, přičemž kromě stuttgartského specialisty Davydenka (2012 Brown (@2.93), 2011 Stebe (@5.47), 2010 Gimeno-Traver (@5.05), 2009 Fognini (@6.16)) opouští turnaj s lehkým srdcem především domácí hráči - Haas loni prohrál v druhém kole s Červenákem (@6.54), Kohlschreiberovy poslední dvě účasti byly v roce 2010 prohra v prvním kole s Florianem Mayerem (@3.97) a o rok dřív v prvním kole s Kubotem (@8.15) a Florian Mayer vypadl v roce 2011 v prvním kole s Del Bonisem (@4.48). Od roku 2002 se do semifinále turnaje probojoval jediný Němec - Kiefer v roce 2009.


ATP Bastad


Název: SkiStar Swedish Open
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Red clay
Míče: Wilson US Open
Počasí: link

V relativně chladném a větrném severském počasí nelze očekávat žádný ofenzivní koncert a kdyby se David Ferrer nebyl býval odhlásil, určitě by byl s jeho herním pojetím horkým kandidátem na obhajobu titulu. Narozdíl od předešlých turnajů je Bastad tradičně kurzově velmi spolehlivý a to i přes některé překvapivé výhry domácích hráčů v úvodních kolech.

WTA Budapest


Název: Budapest Grand Prix
Kategorie: International
Povrch: Red clay
Míče: Dunlop Fort Clay Court
Počasí: link

Tenisový areál v Budapešti to schytal od Dunaje (link) a protože pořadatelé zrušili kvalifikaci (do hlavní soutěže postoupily automaticky první čtyři náhradnice), aby vůbec měli čas hrací plochu připravit, je otázkou, jaký bude průběh turnaje. Pokud by bylo z pořadatelského hlediska vše v pořádku, lze očekávat podobnou výheň jako v roce 2011 (30°C), kdy se sice hráčky na kurtu grilovaly zaživa, ale hra zas byla svižná. Loni se turnaj pořádal o dva měsíce dříve. Po odhlášení mnoha hráček se otevírá zajímavá pozice pro hvězdičku uplynulého měsíce Simonu Halep.

WTA Palermo


Název: XXVI Italiacom Open
Kategorie: International
Povrch: Red clay
Míče: Wilson US Open
Počasí: link

Podmínky v Palermu jsou velmi podobné těm v Budapešti, pouze s tím rozdílem, že pořadatelé v Palermu pouští hráčky na kurt až po 16. hodině, takže zápasy, které se protáhnou do pozdních večerních hodin už mohou být znatelně pomalejší.

1 komentář: