sobota 13. července 2013

PREVIEW #19 Hamburg, Bogota, Bastad, Bad Gastein

ATP Hamburg


Název: bet-at-home Open - German Tennis Championships
Kategorie: ATP World Tour 500
Povrch: Red clay
Míče: Tretorn Series+
Počasí: link

Hlavním činitelem v Hamburku je tradičně počasí, které je chladné a vlhké, díky čemuž turnaj patří mezi ty pomalejší a především je znám jedním z nejnižších odskoků mezi antukovými turnaji. Díky tomu se zde o něco lépe prosazují hráči, jejichž hra není jinak až tak stavěná na antuku - titul pro Simona, Golubjova, finále pro Melzera, Štěpánka a pro Rogera Federera je Hamburk nejúspěšnějším antukovým turnajem v kariéře (29-4).


ATP Bogota


Název: Claro Open Colombia
Kategorie: ATP World Tour 250
Počasí: link

Turnaj v Bogotě zažije letos premiéru, když se do kalendáře dostal místo zaniklého turnaje v Los Angeles. Klíčovým specifikem je nadmořská výška, ve které se hraje (2555m n. m.), dostupnost dalších informací už je však horší. Povrch - tvrdý, výrobce či typ neznámý. Kurty jsou nově položené na místě, kde byla dříve antuka a jedinou užitečnou zmínkou na webu turnaje je, že byla použita vrchní vrstva, která má kurt úmyslně zpomalit a tím snížit efekt nadmořské výšky. Míče - neznámé, ale určitě to bude nějaký míč speciálně pro vyšší nadmořské výšky, možná Wilson US Open jako v případě ženského turnaje v Bogotě. Poslední ATP turnaj hraný takhle vysoko byl Johannesburg (1483m n. m.), kde nastupovali především hráči druhého sledu a přesto byli schopni vygenerovat jedny z nejvyšších čísel na servisu ze všech turnajů hraných venku na tvrdém povrchu. V Bogotě lze asi očekávat něco podobného a takové podmínky by měly sedět třeba Andersonovi (titul z Johannesburgu 2011), Pospisilovi (letos titul z challengeru v Johannesburgu a semifinále v Guadalajaře) nebo Tipsarevicovi, který původně nebyl na turnaj přihlášen, ale předpoklad, že by mu specifické podmínky měly vyhovovat, ho nakonec na turnaj přivedl. Předpovědi počasí se napříč internetem různí, ale většina se shoduje, že celý týden hrozí bouřky.


WTA Bastad


Název: Collector Swedish Open
Kategorie: International
Povrch: Red clay
Míče: Wilson US Open
Počasí: link

Ženy odehrají svůj turnaj na stejném místě, na kterém byl k vidění turnaj mužů, takže i na ně čekají nepříliš rychlé podmínky, ve kterých je nejčastějším scénářem delší výměna zakončená chybou. Předpověď navíc hlásí silný vítr, který spolehlivě pohřbí jakýkoliv náznak tenisové krásy. Tématem číslo 1 je účast Sereny Williams. Během své 15leté kariéry se turnaje série International (či dříve Tier III/IV) zúčastnila pouze pětkrát - v roce 1998 v Quebec City a Oklahoma City (její 1. sezóna na okruhu), v roce 2006 v Cincinnati (první turnaj po půlroční pauze způsobené depresemi a zraněním kolena, prohrála v semifinále se Zvonarevovou), v roce 2007 v Hobartu (první turnaj po další půlroční pauze, prohrála ve čtvrtfinále s Bammer) a naposledy v roce 2009 v Marbelle (prohrála v prvním kole se Zakopalovou, po zápase omlouvala svůj výkon zraněním stehna, které poznamenalo i předešlé finále v Miami). Účast v Bastadu je údajně založena na nějakém slibu, který dala Serena pořadatelům loni na podzim, protože jinak si nelze racionálně vysvětlit, proč by se účastnila antukového turnaje mezi Wimbledonem a US Open. Vítězka posledních dvou ročníků Polona Hercog se vinou zranění propadla v žebříčku a protože nechtěla hrát kvalifikaci a pořadatelé nevyhověli žádosti o divokou kartu, bude místo toho k vidění na turnaji v Olomouci.

WTA Bad Gastein


Název: NÜRNBERGER Gastein Ladies
Kategorie: International
Povrch: Red clay
Míče: Wilson US Open
Počasí: link

Scenérie rakouských Alp, ve kterých se tenisový areál nachází, je obvykle mnohem příjemnější na pohled než výkony hráček, které bojují s timingem úderů po přechodu z trávy na antuku a ještě do vyšší nadmořské výšky (865m n. m.). Ačkoliv by to pravidla v téhle nadmořské výšce nevyžadovala, hraje se zde s míči Wilson US Open High Altitude - verzí do vyšších nadmořských výšek, které jsou těžké a moc od rakety nelítají, díky čemuž se ze hry stane spíš kopcovaná jaká už byla letos k vidění v Bogotě či Cali. Když se k tomu připojí teploty, které se mají pohybovat jen kolem 10°C a nějaké to pršení, lze očekávat problémy u hráček sázejících na hrubou sílu a naopak ideální podmínky pro konzistentní typy. V pavouku nechybí ani domácí poděs Yvonne Meusburger, která došla minimálně do čtvrtfinále při všech šesti účastech na turnaji.

2 komentáře: