neděle 28. července 2013

TOP 15 tenisových diskvalifikací

Aneb když se sport gentlemanů změní v bizarní podívanou...


#15 - 15.03.2012 / $10,000 Mumbai SF / Jaksic d. Curovic 3-5 def.



Souboj srbských vrstevnic na maličkém turnaji v indické Bombaji dostal mimořádný náboj na konci prvního setu. Podávající Curovic postupně neproměnila tři setboly a když na tom třetím udělala dvojchybu, vrhla svou raketu tak nešťastně, že trefila čárového rozhodčího (čas 4:55 v přiloženém videu) a poslala ho s otokem kolena do nemocnice. Její bezprostřední reakce, kdy bez jakékoliv známky empatie sbírá ležící raketu vedle svíjejícího se rozhodčího a odchází pryč, je fascinující. Pohled oběti: "Nevím co na to říct. Kdyby mě trefila do hlavy, následky mohly být horší." Kdo ví kam mířila.


#14 - 05.04.2013 / Davis Cup AOGII R2 / King-Turner d. Qureshi 2-6 6-3 0-3 def.



Ve druhém kole 2. skupiny Davis Cupu mezi Pakistánem a Novým Zélandem se domácí tým ujal vedení 1-0 na zápasy po výhře Kahna nad Sitakem a i v druhém zápase měl k vítězství blíže domácí hráč. Tím však celé klání skončilo, protože se na kurtu vytvořila díra, kurt byl prohlášen za nepoužitelný a domácí tým byl diskvalifikován pro nezajištění způsobilé hrací plochy.


#13 - 01.03.2008 / $50,000 Clearwater F / Coin d. Wickmayer 3-6 1-1 def.

Ačkoliv byla Yanina Wicmayer v začátcích své kariéry známá výrazným temperamentem, její diskvalifikace ve finále turnaje v Clearwater byla jen ryzí hloupost. Za stavu 1-1 ve druhém setu trefila Coin servis do autu a Wickmayer napálila míček zpět tak silně a nešikovně, že trefila čárového rozhodčího. "Celý týden tam žádní čároví rozhodčí nestáli a dneska tam zrovna jeden byl," prohlásila na svou obhajobu. To je smůla.


#12 - 06.08.2009 / Campos do Jordao Challenger QF / Zeballos d. Guez 4-3 def.

Není známo, co přesně stálo na počátku celé konfrontace, nicméně Guez se z nějakého důvodu dostal hned na začátku zápasu do emotivní výměny názorů s hlavní rozhodčí (ženou), která skončila jeho diskvalifikací. Důvod? Vyhrožoval hlavní rozhodčí, že ji zabije ve spánku. Kreativní.


#11 - 07.07.2010 / Pozoblanco Challenger R16 / King-Turner d. Ouanna def.

Zápas druhého kola na challengeru v Pozoblancu mezi King-Turnerem a Ouannou se vůbec neuskutečnil a druhý jmenovaný byl diskvalifikován. Neměl totiž žádnou raketu, se kterou by k zápasu nastoupil.


#10 - 17.06.2012 / Queens F / Cilic d. Nalbandian 6-7(3) 4-3 def.



Mediálně nejvýraznější diskvalifikaci posledních let má na svědomí David Nalbandian, který v loňském finále turnaje v Queen's Clubu neudržel emoce po ztrátě podání a nechtěně promasíroval holeň čárového rozhodčího. Kromě ztráty 70000 dolarů čelil i obvinění z napadení.


#09 - 17.07.2007 / Cincinnati R32 / Kerber d. Rodionova 4-6 6-4 1-0 def.

Hádat se, stěžovat si, dělat drama, simulovat. To jsou tradiční strategie Anastasie Rodionovové při zápasech, které jí vynesly titul jedné z nejméně oblíbených hráček mezi soupeřkami a dost možná přispěly i přísnému rozhodnutí v případě její diskvalifikace. Rodionovová si už v průběhu zápasu stěžovala hlavní rozhodčí na hlasité povzbuzování fanoušků Kerber, ke kterému docházelo i během výměn, ale patrně se nedočkala adekvátní odezvy a tak jednala sama. Po ztrátě podání v prvním gemu třetího setu napálila míček směrem k nepohodlným divákům a ačkoliv zasáhla jen ochrannou bariéru, bylo její jednání vyhodnoceno jako nesportovní chování.


#08 - 18.10.2009 / Kolding Challenger F / Bogdanovic d. Dodig 3-6 7-6(7) def.

Po ztrátě druhého setu se Dodig obrátil na jednoho z čárových rozhodčích a patrně nespokojen s některými výroky ho počastoval nadávkami, což rozpoutalo slovní konfrontací, na jejímž konci byla diskvalifikace. Když pak Dodig obdržel cenu pro poraženého finalistu - skleněnou vázu, mrštil ji se slovy "Tohle je cena za druhé místo?" proti zdi a odešel. Takhle se to dělá.


#07 - 26.02.2006 / Acapulco Q / Almagro d. Koellerer 5-4 def.

Daniel Koellerer přezdívaný Crazy Dani byl fenoménem tenisových kurtů a hráčem, pro kterého žádná špinavost nebyla dost špinavá. Jeho oblíbenost mezi soupeři nejlépe dokumentuje fakt, že jednu dobu kolovala mezi hráči petice, jejíž snahou bylo vyloučit Koellerera z účasti na jakýchkoliv turnajích. Toho se nakonec dočkali, když Koellerer dostal doživotní zákaz za pokus o ovlivňování zápasů. V zápase proti Almagrovi v kvalifikaci turnaje v Acapulcu byl diskvalifikován pro urážku soupeře. Koellerer se však bránil, že neříkal "hijo de puta" (zkurvysyn), ale "bravo punto" (dobrý bod).


#06 - 14.08.2009 / Cordenons Challenger R16 / Koellerer d. Vinciguerra 6-3 5-2 def.

Zápasy proti Koellererovi byly především zkouškou trpělivosti a odolnosti a Andreas Vinciguerra tuhle zkoušku na challengeru v Cordenons nezvládl. Za stavu 3-6 2-4 označil Koellerera za zkurvysyna, dostal za to trestný gem a pod tíhou provokací soupeře a nevole rozhodčích se sebral a prostě odešel.


#05 - 29.07.2010 / Cordenons Challenger R32 / Haase d. Koellerer 6-1 6-7(3) def.

O rok později, stejný turnaj a znovu diskvalifikace. Za stavu 6-1 3-2 dostal Koellerer varování za úder raketou o zem, na což reagoval tak, že raketou fláknul o zem ještě šestkrát. Následně nazval hlavního rozhodčího "prasetem", čárového rozhodčího "slepou píčou" a nějaký slovní pozdrav schytal i Haase na druhé straně. Dostal druhé varování a trestný fiftýn, ale ani to mu nezabránilo vyhrát druhý set. Po něm se Koellerer odebral do šatny a protože se dlouho nevracel, rozhodl se jít hlavní rozhodčí podívat, kde je problém. A protože ho nalezl v šatně s jeho trenérem, byl diskvalifikován za nepovolený koučink. Koellerer se bránil tím, že jeho trenér byl v šatně telefonovat a že tam na sebe narazili úplnou náhodou. Bravo punto.


#04 - 02.06.2010 / Bundesliga R1 / Koellerer d. Koubek 6-4 2-3 def.



Koellererův masterpiece. V úvodním kole Bundesligy proti němu stál horkokrevný Rakušan Koubek, který byl předtím v kariéře už dvakrát diskvalifikován, a byl tak ideálním terčem pro Koellererovy provokace. Koubkova trpělivost vydržela set a půl než Koellerera chytil pod krkem a byl diskvalifikován.


#03 - 04.02.2010 / Johannesburg QF / Bopanna/Qureshi d. Brunstrom/Rojer 3-6 6-3 9-9 def.

Mimořádně nevhodnou chvílí na zkrat si vybral švédský deblista Johan Brunstrom ve čtvrtfinále turnaje v Johannesburku. Poté, co jeho tým prohrával v supertiebreaku už 3-7, se nadechli k velkému obratu a vybojovali si mečbol za stavu 9-8. Brunstrom však následně zahrál volej do sítě a frustrován mrštil raketu tak nešťastně, že zasáhla Bopannu na druhé straně.


#02 - 25.03.2005 / Miami R64 / Ferrer d. Malisse 3-6 5-5 def.



Zlomem v zápase byly tři výroky čárové rozhodčí, která v krátké době zahlásila proti Malissovi dvě chyby nohou a k tomu přehlédla aut Ferrera. To spustilo slovní konfrontaci mezi Malissem a čárovou rozhodčí, ve které údajně měly padnout nějaké urážky, na základě kterých byl Malisse diskvalifikován. Ať už bylo Malissovi křivděno, či nikoliv, jeho reakce patří k tenisovým klasikám.


#01 - 08.08.2011 / $25,000 Versmold Q / Harmsen d. Barbat 4-2 def.

Těžko uvěřitelným příběhem byl zápas závěrečného kola kvalifikace na turnaji ve Versmoldu. Holandské hráčce Danielle Harmsen fandila v hledišti krajanka a taktéž hráčka Elise Tamaela, což se ovšem nelíbilo otci Karin Barbat, Mihaiovi. Ten nejprve na Tamaelu zaútočil slovně rasistickými urážkami a celé to skončilo fyzickým napadením pěstmi a lokty, po kterém skončila s otřesem mozku v nemocnici. Po Mihaiu Barbatovi bylo následně vyhlášeno pátrání, protože se i s dcerou po incidentu vypařili z místa činu. Barbat se hájil tím, že Tamaela za ním po slovní konfrontaci přišla a se slovy "Chceš se prát?" na něj zaútočila, přičemž on si jen reflexivně kryl hlavu a při tom ji asi omylem udeřil loktem do hlavy. Slušná krysa.

2 komentáře:

  1. Pěkný článeček. Díky za něj. Takové zajímavosti si vždy rád přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. A nejčerstvější http://www.tennis.com/pro-game/2013/08/puchkova-defaulted-after-hitting-line-judge-ball/48607/ :-)

    OdpovědětVymazat