pondělí 22. července 2013

PREVIEW #20 Atlanta, Gstaad, Umag, Stanford, Baku

ATP Atlanta


Název: BB&T Atlanta Open
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: DecoColor
Míče: Wilson US Open
Počasí: link

Turnaj v Atlantě je zajímavým úkazem v kalendáři ATP, protože se od loňské sezóny pořádá na parkovišti (link), kde se vybudují dočasné kurty a tribuny a po skončení turnaje zase vše zmizí. Statisticky patří turnaj mezi nejrychlejší turnaje hrané na tvrdém povrchu venku, což je dáno rychlým vzduchem (nejvyšší teploty v dané lokalitě v roce + nadmořská výška ~300 m n. m.), zatímco samotný povrch je spíše medium. Ideální podmínky pro big servery všeho druhu, kteří turnaj ovládají od jeho přesunu z Indianapolis. Déšť narušil už kvalifikaci a podle předpovědi hrozí celý týden.


ATP Gstaad


Název: Crédit Agricole Suisse Open Gstaad
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Red clay
Míče: Tecnifibre X-One
Počasí: link

Nadmořská výška 1047 m n. m. v kombinaci s běžnými míči je důvodem, proč je Gstaad dlouhodobě statisticky nejrychlejším antukovým turnajem na okruhu. Zároveň bude patřit i mezi turnaje s nejvyšším odskokem, díky čemuž na úspěch v Gstaadu nestačí pouze hrubá síla, ale klíčem je topspin. Hráči s topspinovými údery se zde každoročně dostávají do závěrečných fází turnaje, ať už to byl Hanescu, Gasquet, Andrejev, Verdasco či specialista na turnaje ve vyšších nadmořských výškách Bellucci. Domácí publikum bude zvědavé jednak na pokračování truchlohry Rogera Federera a jednak na Stanislase Wawrinku, který v Gstaadu došel v roce 2005 do finále a od té doby pozici favorita nezvládá.


ATP Umag


Název: Vegeta Croatia Open Umag
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Red clay
Míče: Tretorn Serie+
Počasí: link

V Umagu čeká na hráče opačný extrém - přímořská lokalita, teplé vlhké podnebí a podvečerní starty zápasů znamenají nepříliš rychlé antukové podmínky. Zajímavější okolností turnaje jsou však tradičně paranoidní reakce sázkařského trhu na některé zápasy. Že je sázkařské prostředí směrem na jihovýchod minimálně svérázné, o tom hovoří i aktuální skandál (link), proto se asi nelze divit zvýšené ostražitosti, když se v Chorvatsku objeví nějaký hráč s pochybnou minulostí. (link link link link link link link link link) - z uvedených příkladů je patrné několik věcí: 1) ve spoustě dropů figurují Italové, 2) spousta dropů nemá opodstatnění, dropující hráč nevyhraje, 3) k výraznému pohybu kurzů stačí drobnost - v roce 2010 se Dolgopolov při výhře nad Lorenzim v 1. kole nechal ošetřovat a na kurtu působil apaticky, a před dalším zápasem se Škugorem vzrostl jeho kurz z 1.4 na neskutečných 3.4. Dolgopolov zápas vyhrál ve dvou setech. I přes všechny tyhle podivnosti je Umag obdivuhodně spolehlivý, co se týče plněný kurzových povinností - za posledních pět ročníků vyhráli jen 2 hráči s kurzem vyšším než 3.50! (2009 Massu d. Ferrer, 2012 Pavic d. Ferrero)

WTA Stanford


Název: Bank of the West
Kategorie: Premier
Povrch: Plexipave
Míče: Penn
Počasí: link

Kurty ve Stanfordu byly údajně letos před turnajem nově položeny s požadavkem, aby byly o něco pomalejší, což by mělo podmínky srovnat na středně rychlé ve všech směrech. Speciální příležitostí je turnaj pro Mallory Burdette a Nicole Gibbs, které do světa tenisu vypustila univerzita právě ve Stanfordu. Zápasy lze sledovat na http://www.streamingtennis.com/Cardinal/court1x.html.

WTA Baku


Název: Baku Cup
Kategorie: International
Povrch: RuKortHard
Míče: Wilson US Open
Počasí: link

Zatímco při prvním ročníku turnaje měli pořadatelé k dispozici slušné startovní pole, loni už z úplné špičky nedorazil nikdo a letos tenhle trend pokračuje. Výlet do země nikoho, kde se hráčky grilují zaživa v nelidských teplotách a před prázdnými tribunami, zkrátka netáhne. A to celé navíc v době, kdy o kus světa jinde začíná US Open Series. U letošních účastnic je dobré si všímat, odkud do Baku cestují, protože v pavouku je skupina hráček z Bad Gasteinu a Olomouce, pro které to bude kulturní šok i absolutně jiné podmínky. Povrch RuKortHard není příliš rychlý ve všech svých výskytech na profi turnajích, a v Baku tomu není jinak. Celkově však podmínky nelze označit za pomalé, protože vyšší odskok povrchu v kombinaci s rychlým podnebím je ideální pro kohokoliv, kdo dokáže míč tvrdě udeřit.

Žádné komentáře:

Okomentovat