neděle 3. února 2013

PREVIEW #5 Montpellier, Vina del Mar, Zagreb

ATP Montpellier


Název: Open Sud de France
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Greenset
Míče: Tecnifibre X-One

Rychlý povrch s nízkým odskokem Greenset a k tomu míče Tecnifibre X-One, které Jarkko Nieminen přirovnal svou rychlostí ke kulkám, vytváří hráčům velmi rychlé halové podmínky. Stejně jako v předešlých dvou ročnících se dá i tentokrát očekávat výrazná stopa od domácích hráčů jako je Tsonga, znovuzrozený Monfils či tradičně motivovaný patriot Llodra. Naopak Gasquet má v posledních letech poměrně rozpačité výsledky na domácích halových turnajích, když se od turnaje v Métách 2010 nedostal na žádném z nich přes čtvrtfinále. Z hráčů, kteří se o víkendu zapojili do Davis Cupu, čeká nejvýraznější přesun Tatsumu Ita, který bude mít minimum času na strávení 10000km cesty z Japonska a 8hodinového posunu.


ATP Vina del Mar


Název: VTR Open
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Red clay
Míče: Wilson
Počasí: link

Lokalita na pobřeží a teploty lehce přesahující 20°C vytváří na turnaji ve Viňa del Mar typicky antukářské pomalé podmínky. Deště, které nejednou zasáhly do průběhu předešlých ročníků, jsou tentokrát předpovídány až na úplný závěr turnaje. Kromě domácích ikon Fernanda Gonzaleze a Nicolase Massu se na turnaji v minulosti prosazovali pinkálisti jako Montanes, Berlocq, Monaco či Acasuso a naopak se zde příliš nedařilo hráčům, pro jejichž hru je klíčová razance, typicky Bellucci či Gimeno-Traver. Vedle Rafaela Nadala se na turnaji vrací do akce i Pere Riba, který kvůli operaci kyčle vynechal 9 měsíců. Z daviscupových cestovatelů čeká nejdelší přesun na Paola Lorenziho, který hrál doma v Itálii a na Joao Sousu z Portugalska.


ATP Zagreb


Název: PBZ Zagreb Indoors
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: RukortHardTournament MF
Míče: Tretorn Serie+

Povrch RukortHardTournament s označením MF (medium-fast - čtvrtá z pěti rychlostních ITF certifikací) nepatří mezi ty úplně nejrychlejší haly, se kterými se na okruhu ATP lze setkat, přesto se zde v minulosti prosazovali především vyznávači rychlých povrchů jako Berrer, Melzer, Baghdatis a domácí Cilic, Dodig, Ljubicic či Ancic. Výjimkou je Ivo Karlovic, který se na turnaji nikdy výrazněji prosadit nedokázal. Na turnaji se v minulých letech objevovaly nestandardní zápasy či nestandardní sázkařské praktiky a pohyby kurzů, které se v drtivé většině týkaly domácích hráčů. Antonio Veic, který se nacházel až ve třetí stovce žebříčku, porazil v roce 2009 Caňase a Koroleva (proti oběma byla kurz 5+), a předloni vzbudil pozornost jeho zápas s Bogomolovem, kde se kurzy i skóre pohybovaly velmi podezřele. V následujícím zápase Bogomolov v kurzu 4.5+ porazil na jednom z vedlejších kurtů 6-1 6-2 Petzchnera, který podle očitých svědků neběhal, podával velmi pomalu a nejevil zájem o hru. V roce 2009 porazil Dodig (ve čtvrté stovce žebříčku) v kurzu 8.2 Andrejeva a následně v kurzu 7.6 Gulbise. Ředitel turnaje kvůli tomu dokonce obdržel i výhružky smrtí. Daviscupového reprezentanta Tobiase Kamkeho čeká cesta z Argentiny a přechod z antuky do haly.

Žádné komentáře:

Okomentovat