pondělí 18. února 2013

PREVIEW #7 Memphis, Buenos Aires, Marseille, Dubai, Bogota

ATP/WTA Memphis


Název: U.S. National Indoor Tennis Championships
Kategorie: ATP World Tour 500/International
Povrch: Latex-ite
Míče: Wilson Regular Duty

Pro letošní ročník přešli pořadatelé z povrchu Plexipave na povrch s názvem Latex-ite. Patrně by se mělo vlastnostmi jednat o podobný povrch jako na turnaji v San Jose (ten je veden jako Premier Court with Latex-ite surfacing). V každém případě se podle statistik z kvalifikace zdá, že opět půjde o rychlý povrch a tedy že stejně jako v minulých letech budou mít ideální pracovní podmínky big serveři všeho druhu v čele s Raonicem, zdravotně ne úplně 100% Isnerem, Querreyem a překvapivě také Cilicem, který se vůbec poprvé v kariéře zúčastní halového turnaje v USA. Mezi ženami skrývá zajímavý potenciál objev letošní sezóny Madison Keys, která ve dvou kvalifikačních zápasech nastřílela 23 es.


ATP Buenos Aires


Název: Copa Claro
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Red clay
Míče: Wilson Australian Open
Počasí: link

S ohledem na to, že má turnaj v Buenos Aires nejnižší průměr nastřílených es ze všech turnajů ATP, lze pojmout správné podezření, že tamní podmínky jsou pomalé a tedy typicky antukové. Začátek týdne by měly podle předpovědi narušit dešťové přeháňky. Význam domácího prostředí a s tím souvisejícího tradičně bouřlivého publika dokazuje skutečnost, že se během předešlých 13 ročníků turnaje hned 10x probojoval do finále domácí hráč, na což se bude snažit navázat oslabená argentinská družina bez absentujícího Monaca. Obhájce titulu a finalista z roku 2010 Ferrer, loňský finalista a vítěz z roku 2011 Almagro či semifinalista z posledních dvou ročníků Wawrinka budou hlavními kandidáty na titul.


ATP Marseille


Název: Open 13
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Gerflor
Míče: Tecnifibre X-One

Po zastávce v pomalejších halových podmínkách v Rotterdamu čeká na hráčce návrat ke klasice. Kombinace rychlého povrchu a rychlých míčů nabídne velmi podobný mix, jaký byl k vidění před 14 dny v Montpellier. Obhájce titulu a čerstvý vítěz z Rotterdamu Juan Martin Del Potro by měl být hlavní překážkou domácích hráčů při cestě za titulem. Naopak nasazená jednička Tomáš Berdych vyhrál v Marseille během čtyř účastí pouhé dva zápasy, bilance Nikolaje Davyděnka není o mnoho lepší (2-7).


WTA Dubai


Název: Dubai Duty Free Tennis Championships
Kategorie: Premier
Povrch: DecoTurf II
Míče: Wilson
Počasí: link

Zatímco pomalejší podmínky v Dauhá svědčily více obranné hře, v Dubaji dostane více prostoru ofenzíva. Povrch Decoturf položený v Dubaji patří mezi ty rychlejší venkovní hardy na okruhu a mezi ohlasy hráčů se opakují především dva poznatky - 1) lehké=rychlé míče, 2) poměrně nízký odskok. I v Dubaji bude hráčkám přitěžovat pouštní vítr, který by měl být nejsilnější ve čtvrtek a pátek. Za posledních 10 let se stalo pouze dvakrát, aby Serena Williams došla ve dvou po sobě jdoucích týdnech do finále dvou turnajů a její aktuální zdravotní stav by spíše napovídal, že tuhle statistiku nezmění. Hlavní favoritkou na titul by tak měla být letos neporažená Victoria Azarenka, za kterou bude na příležitost číhat její boxovací pytel a obhájkyně titulu Agnieszka Radwaňská.


WTA Bogota


Název: Copa Claro Colsanitas
Kategorie: International
Povrch: Red clay
Míče: Wilson US Open
Počasí: link

Turnaj v Bogotě je díky nadmořské výšce 2558 m n. m. jedním z nejvýše položených míst, na kterých se v současnosti hraje profesionální tenis. Řidší vzduch znamená pro hráčky nejen nutnost tělesné adaptace (složitější dýchání), ale především nutnost herní adaptace, protože míčky se díky menšímu tření vzduchu pohybují jinak než normálně. Pro turnaje hrané v nadmořské výšce vyšší než 1219 m n. m. (4000 stop) se již používají speciální míče, které efekt takových podmínek sníží, přesto bude k vidění hromada dvojchyb a míčků letících daleko za základní čáru. To vytváří velmi tenkou hranici mezi úspěchem hráček, které hrají útočně a rychlejší podmínky jim pomohou k většímu efektu jejich hry, ale zároveň mají větší šanci se vyházet a na druhé straně hráček konzistentních, které nejsou tak nebezpečné směrem dopředu, ale dokáží to základní - udržet míček v kurtu. V minulých letech se do závěrečných kol turnaje dostávaly zástupkyně obou skupin, ale ve výsledku povětšinou vítězila konzistence. Nasazenou jedničku v turnaji je Jelena Jankovic, která v Dauhá vypadla v 1. kole v singlu i deblu a před účastí na lepším turnaji v sousední Dubaji dala přednost horšímu turnaji až v Bogotě. Podobně podivné rozhodnutí jako na začátku roku v Šen-čenu, kde nakonec vůbec nenastoupila. Herní pohodu marně hledající Schiavone a po zranění se vracející Pennetta by neměly patřit mezi kandidátky na výraznější úspěch. Naopak obhájkyně titulu a vítězka z Cali Arruabarrena-Vecino, Alizé Cornet - vítězka z Bad Gasteinu nebo domácí pinkálistka a vítězka z roku 2010 Duque-Marino v minulosti prokázaly, že zvládají hru ve vysokých nadmořských výškách.

2 komentáře:

  1. Opět díky za krátké a výstižné preview turnajů ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za málo. Může být i dlouhé, pokud má někdo nápad, co do něj přidat :)

      Vymazat