neděle 10. února 2013

PREVIEW #6 Rotterdam, San Jose, Sao Paulo, Doha, Cali

ATP Rotterdam


Název: ABN AMRO World Tennis Tournament
Kategorie: ATP World Tour 500
Povrch: Proflex Hardcourt
Míče: Tecnifibre X-One

Pořadatelé turnaje v Rotterdamu změnili v roce 2011 dodavatele míčů na Tecnifibre, čímž získali kombinaci rychlého povrchu a rychlých míčů, která však mnohým připadala až příliš rychlá a na hranici hratelnosti. Proto loni podmínky vyvážili pomalejší instalací povrchu Decoturf, který byl letos nahrazen povrchem Proflex Hardcourt. Ten se nepoužívá na žádném jiném turnaji, nicméně jeho zařazení do druhé z pěti rychlostních certifikací ITF (medium-slow) a zmínka Stachovského o pomalém povrchu po prohře s Gulbisem v kvalfikaci naznačují, že se podmínky pro letošní rok výrazně nemění. Vyšší odskok se loni zalíbil Nikolaji Davyděnkovi, který odehrál výborný turnaj a možná ještě teď neví, jaktože toho Federera vlastně neporazil. Semifinálovou sestavu složenou ze tří vysokých bighitterů lze použít jako nápovědu pro to, kterým typům rotterdamské podmínky vyhovují.


ATP San Jose


Název: SAP Open
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Premier Court
Míče: Yonex Tour

Turnajový pavouk obsahuje každoročně početnou skupinu big serverů a hráčů, kteří preferují rychlé povrchy a k tomu Verdasca, který se na první pohled mezi ostatní typologicky nehodí, ale historicky patří mezi nejúspěšnější hráče na turnaji. Právě Verdasco v sezóně 2011 po finálové prohře s Raonicem zaujal komentáři o tom, že tohle pro něj není tenisový zápas a doufá, že se brzy utkají na antuce, aby ukázal, jak vypadá tenis. Na Raonice nevyzrál v San Jose ani on, ani nikdo jiný a bez ztráty setu ovládl poslední dva ročníky. Na medium-fast povrch Premier Court se adaptoval už během daviscupového klání proti Španělsku, kde taktéž nenašel přemožitele.


ATP Sao Paulo


Název: Brasil Open 2013
Kategorie: ATP World Tour 250
Povrch: Red clay (indoors)
Míče: Wilson Championship

Podmínky v Sao Paulu patří k jedněm z nejrychlejších, se kterými se lze na antukových turnajích setkat. Kombinace halového prostředí a vyšší nadmořské výšky (800 m n. m.) vytváří ideální podmínky pro útočnější typy antukářů jako je loňský vítěz Almagro či domácí hvězda Bellucci (ten v kariéře vyhrál všechny své ATP tituly na antukových turnajích ve vyšších nadmořských výškách) a z letošních účastníků má dobré předpoklady pro úspěch třeba Chardy, Gimeno-Traver či nekonzistentní Andrej Kuzněcov. Loňský finalista Volandri byl pověstnou výjimkou potvrzující pravidlo.


WTA Doha


Název: Qatar Total Open
Kategorie: Premier 5
Povrch: Plexicushion Prestige
Míče: Wilson Australian Open
Počasí: link

V Dauhá čeká na hráčky medium povrch Plexicushion, vítr, horko a celkově pomalejší podmínky, ve kterých se složitě prosazuje útočná hra. Díky tomu se loni v osmifinále objevila jména jako Niculescu nebo Halep a v závěrečných kolech turnaje se pravidelně objevují především defenzivně laděné typy. Dění v turnaji může znatelně ovlivnit fakt, že je letos turnaj v kalendáři poprvé umístěn hned za fedcupovým víkendem, což pro velké množství hráček znamená rychlý přesun z Evropy, přechod na jiný povrch a adaptaci na teploty o 20-30°C vyšší.


WTA Cali


Název: Copa Bionaire
Kategorie: WTA 125
Povrch: Red clay
Počasí: link

Turnaj v Cali býval v minulých letech challengerem, resp. turnajem kategorie ITF, ale pro letošní sezónu se stal součástí nově vzniklé řady turnajů WTA 125, která je vyšší úrovní než turnaje ITF, ale zároveň je nižší úrovní než standardní WTA Tour. Konkrétně u turnaje v Cali bude zajímavé sledovat, jaký efekt bude mít tahle změna na přístup hráček. V minulých letech totiž bývalo obvyklé, že se přihlásily z velké části účastnice kvalitnějšího turnaje v Bogotě, který je na programu následující týden, a turnaj v Cali pojaly jen jako přestupní stanici a možnost adaptovat se na podmínky. Turnaj se hraje v nadmořské výšce 960 m n. n., což opět zvýhodňuje útočněji laděné typy a hráčky s nějakým náznakem slušného servisu. Naopak problémy hráček, které dělají i normálně hodně dvojchyb, se v řidším vzduchu ještě zvětší. 60% šance na déšť v průběhu celého týdne nevěstí nic dobrého pro hladký průběh turnaje.

2 komentáře:

  1. WTA Doha.....zápas: Medina Gar.-Gavrilova @3.00

    V tomto zápase vidím hodnotu v Gavrilove. Minulý rok hrála výhradně turnaje ITF. Tento rok se pokouší o přechod na vyšší level. Jak se ji daří posuďte sami. Tato mladá ruska se letos dostala na Australian Open přes kvalifikaci až do druhého kola, kde ji vyřadila Tsurenko. Gavrilova postoupila do hlavní části v Doha jako LL. Anabel Medina Garrigues slavila úspěchy hlavně v sezonách 2008 a 2009, kdy se dostala na 16. místo na žebříčku. Anabel je především antukářka. Šance vidím 60/40 ve prospěch Anabel, ale hodnota na druhé straně ;-) GL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak po 2 hodinách a 11ti minutách je dobojováno a Gavrilova vyhrála 4-6, 6-3, 6-3.
      P.S.: V prvním setu vedla ruská hráčka 4-1 a poté prohrála 5 gamů v řadě.

      Vymazat